2009-12-28 10:02:20• hírek • Szatmár.ro

Nem volt tétlen a szenátor

Igen eredményes évet tudhat maga mögött Günthner Tibor, Szatmár megyei RMDSZ-es szenátor.

A parlamenti tisztségviselő több, mint 70 alkalommal szólalt fel a plénumban a 2009-es évben, négy politikai nyilatkozatot fogalmazott meg, öt törvénykezdeményezés, valamint négy bizalmatlansági indítvány kidolgozásában vett részt. Ő vezette a Román Parlament küldöttségét a New York-ban megtartott ENSZ-meghallgatásra, és több nemzetközi tanácskozáson is részt vett.

A politikai nyilatkozatok között a legfontosabbak a politikai felelősségvállalásra vonatkozó (mely szerint büntetlenül ne tehessenek később be nem tartott ígéreteket a politikusok), a gazdasági válsággal, a decentralizált intézmények igazgatócseréivel kapcsolatos álláspontjai voltak, több kiegészítést eszközölt az egészségügyi reformcsomaggal kapcsolatosan, a legfontosabb bizalmatlansági indítvány, amelyben részt vett, az előző kormány megbuktatására vonatkozó volt.

Ami a törvénykezdeményezéseket illeti, Günthner társkezdeményezője volt a fejlesztési régiók átszervezésére, az iskolaorvosi rendszer visszaállítására, a munkavédelmi előírások szigorítására, illetve a közbiztonság szigorítására vonatkozó indítványoknak.

Felszólalt többek között az alábbi kérdésekben: az építkezési engedélyeztetés egyszerűsítése, az egészségügy decentralizációja, a közigazgatási törvény módosításának tervezete, a parlamenti tisztségviselők különleges nyugdíjainak megszüntetése, területrendezési és regionálisfejlesztési ügyek, a tasnádi városháza építésének támogatása , ANL-lakásépítési-program, Első Ház-program. Günthner szerint nagyon sokszor sikerült érveivel megváltoztatnia a plénum álláspontját, és több esetben - például a decentralizált intézmények igazgatóinak leváltásával vagy a Kormány átszervezésével kapcsolatban - az Alkotmánybíróság döntése erősítette meg meglátásainak igazát.

- Úgy vélem, felszólalásaimmal, munkámmal magam is hozzájárultam ahhoz, hogy az RMDSZ tevékenysége ma elismertségnek, megbecsülésnek örvend a román politikai pártok körében - mondta el a szenátor. - Ennek a megbecsülésnek tulajdoníthatóan sikerült elérni azt, hogy újból kormányra kerültünk, amely pozícióból sokkal hatékonyabban síkra tudunk szállni az erdélyi magyarság érdekeiért, az anyanyelvhasználatért, a magyar oktatásért, a magyar egyetemért. Ellenzékből ugyanis nem lehet számunkra fontos kérdésekben eredményt elérni, nem tudunk támogatást nyújtani az önkormányzatainknak, közösségeinknek. Az érdekvédelmi szervezet kormányalakítási opcióját az ellenzék sem vitatja: ez is bizonyítéka annak, az RMDSZ jól, a romániai magyarság érdekeinek megfelelően politizált a 2009-es esztendőben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: